Yaban keçisi olan yerde olacak diye bir kaide yok ama bazen türler birbirlerine haber vermek için yakın çalışırlar bizim yayladada büyük dağ bülbüllerinin çengel boynuzlu dağ keçilerine haber verdiğine çok şahit oldum bülbüller bizi gördüğünde hemen bağırmaya başladıktan sonra 50m ötede keçiler kafalarını kaldırıyordu,aynı şekilde bu urkeklik ve dağ bülbülleri arasında da olan bir ilişki bu farklı türlerde olabilir.Yaban keçileri ve urkeklikler aynı yükseklik seviyesinde barınan iki tür aynı bölgede yakın bulunmaları doğaldır.Urkekliği bulmada yardımcı olan durumlardan biri yırtıcıların kayalık bölgelerdeki dairesel av izleme hareketi,atmacanın yavrularına dalışına şahit oldum kaya kartalının 4 sefer büyük ürkekliklere sortisinini gördüm ürkeklikler kayıp vermediler.Tecrübeli bir anne 7 ürkeklik yavrusunu da doğal şartlarda yetiştirebiliyor daha yeni anne olmuş bir Urkekliğin arkasında 1-2 yavru kalabiliyor genelde yırtıcılara kaptırıyorlar kerkenez,atmaca gibi... Urkeklik yavrusu tüyleri oluşmadan suya maruz kalmaması gerekir sadece birkaç damla su ölmesi için yeterli... bunlar tamamiyle bir değil birkaç defa edindiğim tecrübelerdir.Yaz başı mayıs haziran gibi yaylaya dağlara çıktığımızda yavrulu sürüleri görmem mümkün bir seferinde uzaktan gözlemimde anne ürkekliği kafasının üstünde dolaşan kerkenezi görünce yavrularına bir tehlike çağrısı yapmasıyla 7 yavrusu annenin kanatlarının altına girdi kerkenez eli boş döndü.Urkekliğinin farklı durumlarda farklı tonlarda sesleri var uçarken,sabah bağırıken,ekim kasımda sürü toplanmaya başlayınca erkeklerin farklı dans sesleri var,sizi çok yakınında hissederse çok inceden bağırı zannedersinizki 200m uzakta ama aslında dibinizdedir başıma çok geldiğinden biliyorum.Nasip olursa bu yazın videosunu çekebilirsen sesleri de kaydetme fırsatım olur.Sabah bağırış sesini ve uçar sesini tıpatıp taklit edebilirim.